HOME //

Sport en Fitness Nieuws

Duurzaamheid-surfkleding-en-badmode-bedroevend-laag

Duurzaamheid surfkleding en badmode bedroevend laagGeen enkel merk dat surfkleding en strand- en badmode vervaardigt presteert voldoende als het gaat om duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Uit onderzoek van merkenvergelijker Rank a Brand blijkt dat geen van de onderzochte merken hoger komt dan een D-label, op een schaal van A (best) tot E (slechtst). Rank a Brand onderzocht 11 merken in de branche op drie belangrijke factoren: milieubeleid, impact van klimaatomstandigheden én de zorg voor goede arbeidsomstandigheden. Hierbij kwam Rank a Brand tot deze teleurstellende conclusie. 
 
Van de onderzochte merken krijgen alleen Speedo en Reef het D-label, met respectievelijk 6 en 5 van de 31 te behalen punten. Alle negen andere onderzochte merken krijgen het E-label en vallen daarmee in de laagste categorie. De slechtst scorende merken, BillabongRhino Surfen Protest, scoren zelfs geen enkel punt. Radboud van Delft, directeur van Rank a Brand: “Ons advies is om deze merken niet te kopen totdat ze betere resultaten laten zien.”

Bij de productie van badkleding worden veel chemicaliën gebruikt, en vaak vindt dit plaats in landen met onvoldoende milieuwetgeving. Van Delft: “Het is daarom belangrijk dat de merken voorkomen dat gevaarlijke chemische stoffen in het milieu verdwijnen en het water vervuilen dat miljoenen mensen gebruiken om te drinken, zich te wassen en hun voedsel mee te bereiden.” Reef heeft, ondanks haar lage score, wel een beleid opgesteld om het gebruik van vervuilende chemicaliën in het productieproces te verminderen. Maar, geen enkel merk rapporteert duidelijke resultaten om tenminste één groep van dergelijke chemicaliën daadwerkelijk uit te faseren. Van Delft: “Zeker van fabrikanten van producten die in en rond het water worden gebruikt zou je meer zorg voor het schoonhouden van water verwachten.”
 
De onderzochte merken maken publiekelijk onvoldoende duidelijk hoe zij hun impact op klimaatverandering willen verminderen. Diverse merken (SpeedoReefBrunottiQuiksilver,Rip Curl en Roxy) hebben wel een beleid gepubliceerd om CO2-emissies te reduceren of te compenseren, maar niet één van de onderzochte merken rapporteert dat het daadwerkelijk in de afgelopen 5 jaar minimaal 10% van de emissies heeft verminderd of gecompenseerd. Hetzelfde geldt voor de verbetering van arbeidsomstandigheden: SpeedoReefOxbow,Quiksilver en Roxy hebben een gedragscode maar laten na om duidelijk te rapporteren welke verbeteringen in de arbeidsomstandigheden daadwerkelijk zijn geïmplementeerd.

Voor meer informatie zie de website: www.rankabrand.nl.
 
Lees meer in Sport & Fitness Magazine
Onze uitgaves zijn op verschillende manieren te verkrijgen

Klik hier voor digitale abonnementen en losse nummers

Klik hier voor print abonnementen en losse nummers
Bestel hier de laatste editie
laatste editie an sport en fitness magazine

© 2017 sport & fitness magazine | linkpartner van Tentoo payroll
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en /of openbaar gemaakt door middel van druk, fotografie, microfilm of op welke -andere wijze dan ook, zonder een vooraf verkregen schriftelijke -toestemming van de uitgever. ISSN: 1381-2572
like ons op facebook